Spanarna: Tankspriddheten ökar


Tankspriddhet och förbundet fick mycket fin reklam när det populära radioprogrammet Spanarna i P1 i sin trendanalys 3 september 2020 konstaterade att tankspriddheten ökar samtidigt som forskning visar det fina med att vara tankspridd..
Några dagar före sändning ringde Camilla Lif, präst och en av spanarna (mitten), till förbundets Johan Rapp.
och ville veta mer om hur det kunde vara fint att vara tankspridd. För den analysen ringde hon rätt person! Johan föreläser i ämnet.

Ekorreffekt
Camilla berättade att hon har en släkting som är väldigt tankspridd och det kan skapa kaos. Samtidigt hade hon läst att ekorrar plockade på sig massor av nötter för vintern men ofta glömde var de lagt dem, vilket var en orsak till att skogar fick många nya träd.
Jodå, tankspriddhet kan absolut ha samma ekorreffekt: positiva resultat av oväntade handlingar. Flera undersökningar visar relationen kreativitet och tankspriddhet och andra studier relationen glömska och intelligens. Smarta personer kommer ihåg relevanta saker och glömmer resten, enligt forskning.
Detta berördes med vördnad av spanarna.

Diska eller tidsrapportera
Ökningen av tankspriddhet beror bland annat på att många i covid-tider jobbar hemma och har svårt att veta om de ska diska eller skriva tidsrapport, om de ska äta middag eller kontakta en leverantör i en annan tidszon. Plötsligt finns inga fasta rutiner, ingen klar åtskillnad mellan jobb och privatliv. Förvirringen ökar. Det kan leda till visst kaos, men också oväntade och positiva resultat.



Dela/spara:  
| Fler

Det är smart att glömma

Tror du att du är smart för att du är bra på Trivial Pursuit och andra minnesspel? Då riskerar du att bli besviken. Forskare vid University of Toronto har kommit fram till att bra detaljminne kan vara ett hinder för att kunna ta bra beslut.
Professor Blake Richard, medförfattare till rapporten, säger att det är positivt att glömma irrelevanta detaljer från till exempel ett event eftersom det gör det enklare för dig att fokusera på det som är väsentligt, något som i sin tur underlättar för dig att göra jämförelser och dra slutsatser.
Om du istället minns en massa detaljer riskerar du att – som man säger – inte se skogen för alla träd.
Forskningen är helt i linje med förbundets definition av tankspriddhet: Konsten att fokusera så hårt på en sak att du glömmer annat. Något som t ex Einstein var väldigt bra på från unga år och framåt.



Dela/spara:  
| Fler

Tips: Minska letandetiden genom att sova på jobbet

Om du ägnar mer tid än du tycker att du borde, säg 15 minuter om dagen, åt att leta efter saker kan det bero på att du sover för lite. Sömnbrist minskar uppfattningsförmågan. Bäst är förstås att sova mer och regelbundet, men något som hjälper på kort sikt är power naps. Det visar bland annat amerikanska rymdstyrelsen Nasas tester med sömniga piloter. Man fann att en 10 minuters nap gav en positiv vakenhetseffekt i över två timmar.
Obs att en ”nap” inte bör vara för lång, då kan du bli dåsig och förlägga både det ena och det andra. Webbtidningen Health Ambition beskriver här pedagogiskt hur powernaps påverkar hjärnan och hur du kan ha glädje av dem.
Så ta en kort nap, om du får chansen. Hos Google, t ex, finns särskilda power nap-fåtöljer. Kanske kommer det även till din arbetsplats. Det håller på att sprida sig. Se själv 🙂

NB: 15 min letande/dag = 90 timmars letande/år…



Dela/spara:  
| Fler

Så minskar du stressen

Läs sju tips för att minska stressen och få mer gjort, inspirerade av ledande time management-specialister. Här.



Dela/spara:  
| Fler

Därför ska sura degar bort

Vi – de Tankspriddas Riksförbund – har ju utropat den 17 augusti till de Sura degarnas dag. Det är dagen vi påminns om och tar tag i våra surdegar! Och då menar vi inte brödet! Det är ju gott, men saker som vi borde hanterat men har skjutit upp, och nu ligger i hjärnan och puttrar och jäser till små dåliga samveten och skräptankar.
Sådana här degar blir allt vanligare i vårt stressade samhälle. Det handlar om allt från obesvarade mail, besök till en ensam farmor, lånade böcker som du glömt att lämna tillbaka, saker som ska lagas, rensning av vinden och projekt som samlar damm.
Kort sagt = en massa ”borde” som du bär på.
Sura degarnas dag är dagen då du rensar, åtgärdar, planerar. Det betyder inte att du fixar alla surdegar denna dag, men du kastar och delegerar så mycket du kan och bestämmer dag och tid när du ska ta tag i resten.
Notera i din almanacka för de närmaste åren: 17 augusti!
Här kan du höra en kort intervju med ordföranden om intiativet.
Och här är tidningen Filters roliga artikel.

Kommentar från ordföranden
Jag är själv en riktig surdegsmakare, fastän jag med åren blivit bättre på ”do it now”, rensa och delegera. Men jag har fortfarande svårt att säga nej. Ju fler ”ja” du säger, desto mer saker får du att göra, vilket ofrånkomligen leder till surdegar eftersom du inte kommer att hinna med allt. Säg nej, oftare, sålunda.
Idén med de sura degarnas dag är just att ha ett rent sinne. Det minskar stress, det mår man bra av.
Oj, vad jag får mycket att göra den 17 augusti!
PS. En av mina värsta surdegar (som blivit ett dåligt samvete) är mitt löfte till min son när han var fem år gammal att vi skulle åka till Legoland. Nu har han hunnit bli 30…



Dela/spara:  
| Fler

Minska letandetiden

Om du letar efter saker 30 minuter i veckan innebär det att du springer runt och letar tre arbetsdagar om året. Det är det enda du gör under den tiden: leta, leta, leta…
Utifrån tips från medlemmar, anekdoter och egna erfarenheter vill vi här bjuda på några ovärderliga tips.
Börja med att konstatera vad du mest letar efter. Det brukar vara något av detta:
1. Mobiltelefonen
2. Plånboken/portmonnän
3. Nycklar
4. TV-kontrollen
5. Böcker
6. Pappersutskrifter, dokument i datorn

Gör nu så här:
1. Mobilen: ha en extramobil så att du hittar din mobil genom att ringa till den.
2-3. Plånbok/nycklar. Gör det till en vana att så fort du kommer hem lägga dem på en speciell plats. Till exempel en särskild låda. Då kommer de att ligga där när du behöver dem…
4. TV-kontrollen. Om du inte hittar den ligger den sannolikt i soffan, under soffan/fåtöljen eller i kylskåpet (Det är en klassiker att lägga den där man i reklampausen går ut och brer sig en smörgås)
5. Böcker. Lägg alltid tillbaka dem på utsedd plats. Utrusta de som du tar med dig med en liten GPS-sändare, (se t ex Tile.)
6. Dokument: ha allt på en plats. Skapa kopior i molnet om du inte redan lagrar allt där.

Om du följer dessa enkla tips kommer du säkert att spara minst en dag av letande per år!



Dela/spara:  
| Fler

Konsten att skriva Att-göra-listor

Vill du veta hur du kan bli bättre på att skriva Att-göra-listor? Klicka här.



Dela/spara:  
| Fler

Fem tips som ger dig styrkraft över ditt liv

Ett bra sätt att minska stress och få saker gjorda är att bygga in några rutiner . Det kan ta några dagar, kanske två veckor. Men när rutinen sitter slipper du tänka på den. Rutinen bara händer.
Här är fem tips på rutiner och vanor som ger dig bättre styrning över ditt liv:
1. Ta (minst 5 dagar i veckan) fram en bit papper och ägna 5-10 minuter (så lite räcker!) åt att göra en lista på vad som ska göras under dagen. Gör gärna listan dagen innan. Det behöver inte vara något stort papper. En liten post-it kan räcka.
Passa på att tänka igenom vilka av sakerna som är viktigast att göra.

2. Gör en sak i taget så långt det går, utan en massa avbrott eller multitasking. Hjärnan blir trött av att hålla på med många saker samtidigt. Och det säger sig självt, du tappar i djupkoncentration om du splittrar dig.

3. Se upp för distraktioner, som att hela tiden titta efter nya mail och facebook-meddelanden. Det är lockande kolla, men hur trist det än kan låta: håll fokus. Om du låter dig distraheras blir du händelsestyrd, du tappar kommandot.

4. Skjut inte upp utan ”Do it now,” som man säger. Sådant som kan klaras ut på 1-2 minuter är det lika bra att göra direkt. Det kan vara ett snabbt beslut, som innebär att du godkänner, avvisar (kastar) eller delegerar. Poängen är att för varje sak som inte är en ”do it now” har du en lös tråd. Hjärnan gillar inte lösa trådar. Minimera. Minimera är bra. Lösa trådar blir snabbt ett virrvarr.
Om uppgiften tar längre än 1-2 minuter bör du åtminstone bestämma när du ska ta tag i frågan.

5. Ta korta pauser. Upp och rör på dig. Du är en kropp, en biologisk mekanism. Sitt inte och häng framför datorn timme ut och timme in. Det blir du trött av.

(Dessa tips är inspirerade av bland andra av förbundets samarbetspartner, organisationskonsult Chris Edman och hennes bok Planera dig fri, Johan Rapps funderingar och boken: Rätten att vara tankspridd – konsten att komma ihåg och redovisningskonsulten och författaren Max Messmer, som driver webbplatsen accounttemps.com).



Dela/spara:  
| Fler

Kom-ihåg-tips

Jag brukar mejla till mig själv, från jobbet till min hem-mejl. När det är något jag ska göra när jag kommer hem.
Sedan tar jag en lapp och lägger PÅ tangentbordet. Spisen är också ett bra kom-ihåg-lapp-ställe…
Hemifrån till jobbet, så att jag kan lägga in det i min data-kalender direkt på morgonen när jag kommer dit.
Saker jag ska ha med mig, ligger naturligtvis på dörrmattan…
Cecilia, Lund



Dela/spara:  
| Fler

Mattan fungerar inte

Min nyinskaffade dörrmatta där det står skrivet nycklar, mobil, plånbok fungerade bara i två dagar, nu springer jag fortfarande ut och in genom porten ca 4 gånger innan jag har med mig allt.
Linnea, Helsingborg



Dela/spara:  
| Fler

Häftat vid kroppen

Vattenkokaren

Egentligen borde det mesta vara häftat vid kroppen – som armar och ben. Då glömmer vi dem inte lika lätt. Ur Handbok för tankspridda.
Foto: Bruno Ehrs

Dela/spara:  
| Fler

Ha bara en väska när du reser, högst två. Om du har fler riskerar du att glömma någon av dem.

Tvättid

När jag har tvättid så placerar jag lådan med tvättmedel vid sängen. Då kommer jag ihåg att jag skall tvätta.
Sven Palmér

När jag är ute och reser strör jag ut allt bagage på golvet och checkar av alltihop
innan jag stoppar ner det i väskorna. På så sätt glömmer jag ingenting.

Berätta dina tips

Berätta DINA tips och tricks för att bättre komma ihåg. Maila oss